Garázs mint befektetés

Sok embert ismerek, akik ingatlanban gondolkodnak, de keveset, akik a legegyszerűbb formáját választanák, a garázst. Vizsgáljuk meg közelebbről a kérdést.

Még ma is sokan hiszik azt, hogy az ingatlan befektetéshez sok pénzre van szükség. Sokan vadásznak kis lakásokra, mondván jól ki lehet adni és nem is kell rá akkora tőkét allokálni. A kis lakásoknál még a garázs is sokkal jobb befektetés, ha jó helyen került megvételre. Jómagam is rendelkezem már több éves garázs befektetői múlttal, de nem tartanám magam profinak a témában. Viszont ennyi idő elég volt arra, hogy megérezzem a dolog előnyeit.

Miért éppen a garázs?

A garázs, ha jól van megválasztva, akkor egyben élvezi az értéknövekedés és a cashflow termelés előnyeit. Tekintettel a már több mint 10 éves opciós kereskedői múltamra, tudom jól hogy a tőzsdei kereskedés nem való mindenkinek, mert időigényesebb és kockázatosabb. Ezzel szemben a garázs, mint befektetési forma bárki által könnyedén elkezdhető.

Nézzük ennek a befektetési formának az előnyeit:

  • Alacsony tőkével el lehet kezdeni. Elég akár hozzá 1-1.5M forint kezdetben.
  • Könnyen kiadható, könnyen eladható, azaz likvid befektetési eszköz.
  • Nem lehet lelakni mint egy kis lakást, nem lehet közüzemi tartozást felhalmozni.
  • Relatíve magas hozama van, éves átlagban kb. 10-12%.
  • Ha a gazdaság felfelé ível, a garázsok értéke is emelkedik.
  • Passzív jövedelmet termelő cashflowt eredményez.

Számoljunk egy kicsit

Tegyük fel veszel egy garázst 1.5M-ért és kiadod havonta 15.000 forintért. Ez évente 180.000 forint bevétel, ami a befektetésedre vetítve 12%. Ezen felül ha a piac is kedvező, a garázs forgalmi értéke is emelkedik. Majd következő évben emelhető a bérleti díj is. Elsőre lehet, hogy azt gondolod, hogy havi 15.000 forintért nem éri meg a "macera", de ha van már 10-20 garázsod, az már egy értelmezhető havi bevétel, amiért nem igazán kell semmit sem tenned.

A meggazdagodáshoz vezető út nem egyik napról a másikra történik. Szisztematikusan kell a vagyont gyarapítani, aminek eredményeképp évek múltán azon kapod magad, hogy a havi megélhetésed nagy részét a passzív cashflow termeli ki.

Robert T. Kiyosaki szerint nem az az ember gazdag, akinek sok pénze van a bankszámlán, hanem az, akinek a kiadásait fedezik a passzív bevételei, vagyis akinek nem kell dolgoznia azért, hogy megélhessen. Maximálisan egyetértek ezzel a mentalitással. Nem akkor gazdag valaki, ha megnyerte a lottót (ők úgyis pár év alatt elverik a pénzt), hanem ha magának megteremtette azt az életmódot, amiben nem kell az idejét eladni egy munkahelyen, hanem a tőkéje és vagyona dolgozik helyette.

Az igazi szabadság egyet jelent a passzív cashflow termeléssel. Ha az eszközeid kitermelik a havi költségeid, szabad ember vagy!

Hogyan érdemes elkezdeni?

Nyilván az ingatlanbefektetés is egy külön szakma és érteni kell a fortélyokat ahhoz, hogy az ember kifogjon jó vételeket, jó helyen, ahol tényleg könnyű is kiadni az adott garázst. Mint ahogy a tőzsde is megtanulható, ez is elsajátítható magadtól is. Azonban kezdetben nem árt ha van valaki, aki segít és fogja a kezed.

Nemrég megismerkedtem egy olyan befektetővel és vállalkozóval, aki pontosan az elindulásban tud segíteni. A fő profilja a garázsok, teremgarázsok és tárolók vásárlása, kiadása és tovább értékesítése. Portfóliója többnyire 50-80 garázst és tárolót tartalmaz, amit folyamatosan értékesít, amiből ismét befektet és így tovább.

Péter segítségét és szaktudását kifejezetten azoknak ajánlom, akiket érdekel ez a befektetési forma, de egyedül nem tudják hol induljanak el. Péter kifejezetten garázsokra szakosodott, folyamatosan figyeli a piacot és lecsap az alkalmi vételekre, megkeresi hozzá a jó bérlőket, majd tovább értékesíti az ingatlant bérlővel együtt. Így ha egyáltalán nem akarsz ezzel foglalkozni, akár bérlővel együtt is tudsz garázst venni jó helyen, jó áron. Más dolgod nem marad, mint beszedni a bérleti díjat. Sőt, még a bérleti jogviszonnyal kapcsolatos összes ügyintézést is átvállalják tőled.

Garázs tanulmány

Péter nemrég publikált egy tanulmányt a témában, amit az alábbiakban az email címed megadása után elküldök neked.

 

 

 
 

 

Ne maradj le a folytatásról!
Elfogadom az Adatkezelési nyilatkozatot